Vett och etikett?


Det mest fantastiska jag vet är hur folk kan störa sig på saker när det kommer till resenärer i kollektivtrafiken. Speciellt framkommer det ju i större städer så som Göteborg t.ex. 

* Folk stör sig på människor som ställer sig upp en minut innan de är framme vid sin slutdestination

* Folk stör sig på att vissa inte flyttar på väskorna som de har liggandes i sätet bredvid sig

* Folk stör sig på när det inte är någon som erbjuder sin sittplats till äldre eller småbarnsmammor.

* Folk stör sig på att folk sätter sig längst ut i sätena


Ska vi gå igenom allting punktvis då, vad jag tycker om att folk stör sig på dessa saker? Så här är det... Punkt nummer 1 av 4 är bara dum. Det är väl SMART om inte annat att ställa sig upp lite tidigare, sträcka på benen och göra sig klar så att man inte blockar gången för de som kanske bara kan ställa sig upp och gå av. Sen kanske man vill skynda sig av på grund av byte till buss eller liknande? 
Punkt nummer 2... Ja, vad ska man säga? Vad hände med kommunikationen i dagens samhälle? Det är väl för fan bara att be om att få sitta, eller? Hur svårt kan det vara liksom? Finns inte en chans att jag lägger ner min väska på det skitiga spårvagnsgolvet och jag kanske inte alltid orkar sitta med väskan i knäet när det ändå finns ett säte ledigt bredvid mig. Be om det du vill ha and that´s that. Man kan liksom inte förvänta sig att folk ska kunna läsa dina tankar.  Samma gäller punkt nummer 3. Är det så svårt att be om att få sitta om det skulle vara fullt på vagnen? Här går det liksom inte heller att förvänta sig saker av medresenärer. Vissa kanske tycker att man borde kunna göra det, men grejen är den... Man skyller på lathet och tänker inte på det faktum att just den resan kanske är ett helvete för många. Ett exempel bara. Vi lever liksom i ett samhälle där psykisk ohälsa är vanligare än myggbett en sommarkväll. Deras enda fokus kanske är att ta sig till slutdestinationen. Att ta sig från A till B. Dom kanske tittar på er som behöver sittplats, men dom kanske inte ser er. Efteråt kanske dom kommer på sig själva eller något och känt att fan jag ville ju erbjuda hen min plats. Ja - det 
är helt enkelt bara att be om att få sitta. Samma gäller punkt 4. Det borde inte vara så förbannat svårt. 

Eller tycker ni att jag har helt fel? 
1 Tove Arvidsson:

skriven

Jag håller faktiskt med dig genom alla punkter! Äntligen någon som vågar stå upp för det!!!

2 Johan:

skriven

Nejmen titta, nu snybblade jag rakt in i det där inlägget som jag ville läsa :)

Punkt 1 håller jag helt med di om. Det gör väl inget om man gör sig klar för att gå av lite innan spårvagnen/bussen/tåget stannar? Jag gör det när jag åker tåg, men lokalt sitter jag ner tills bussen/tåget stannar.

Punkt 2 kan jag förstå att folk stör sig på, men håller fortfarande med dig, det kan väl isf inte vara så svårt att fråga om man ändå får sitta där väskan ligger, istället för att blänga surt och tycka att personen i fråga är dum i huvudet?

Punkt 3 kan jag delvis hålla meed dig om. Visst kan man fråga om man får sitta även om man är äldre, småbarnsmamma eller kommer med vit käpp eller liknande, men jag måste faktiskt säga att det underlättar väldigt mycket att få en sitplats erbjuden. Det är inte heller så svårt att göra det tycker jag, ingen blir sur om du reser dig och erbjuder en gammal man din plats, snarare tvärtom, du får ett vänligt leende och ett tack och kanske har du t.o.m. gjort den gamle mannens dag. Nej, här tycker jag att man som medresenär bör erbjuda sin plats om det kommer någon som uppenbart behöver den.

Punkt 4 håller ja dock återigen med dig i. Jag gjorde det mycket förr, satt längst ut, mest för att det var smidigare att komma av då och man behövde inte be någon annan att flytta på sig, men numera sätter jag mig längst in om det är möjligt. Sitter nåon längst ut är det bara att fråga om man får sitta bredvid/längst in/eller om personen i fråga kan hoppa in ett steg. Gör personen i fråga inte det, då skulle jag nog tycka att h*n var lite dum i huvudet... men det gäller nog punkt 2 också...

3 Mallan:

skriven

Punkt två! Precis så, det är väl bara att fråga artigt och inget mer med det.

4 sandra.:

skriven

haha så himla bra inlägg :D jag håller helt med dig!

5 Netti Starby:

skriven

Det här var jättekul att läsa och jag håller med dig! Kram

6 Zyllah:

skriven

Jag håller med dig. Men en sak som jag verkligen stör mig på när det kommer till kollektivtrafik (främst pendeltåg och tunnelbana då) är att folk börjar gå på innan de som ska av har hunnit gå av. Det drabbar inte mig så ofta för jag är oftast väldigt snabb, men när jag står och ska på och ser när folk som ska på börjar trycka tillbaka de som ska av. Jag tycker att det är rent utsagt otrevligt att inte låta folk gå av, och speciellt när den största anledningen till att folk gör så här oftast är lathet. Människorna skyndar på, knuffas och puffas, för att de ska vara först in och få en sittplats. Det klarar jag inte av, otrevlighet för att man inte vill riskera att behöva stå upp en station!
<3

Kommentera här: